Helyezze el és kínálja szolgáltatását Magyarország üzleti adatbázisában!
Lépjen be itt, ha Ön már regisztrált szerkesztő!
Elfelejtette jelszavát?
 
Mutassa meg honlapját a térképen!
Adózás, helyi adók

Államigazgatás

Állatbarát

Állattartás

Balaton

Befektetés

Bemutatjuk

Bér, jövedelem

Beruházás

Biztosítás

Borturisztika, borturizmus

Cégek, vállalkozások hírei

Cégvilág

Civil hírek

Család

Egészségügy / szociális intézmények

Egyesület

Egyházak

Elektronikus ügyintézés

Elemzések, tanulmányok

Életmód

Energiagazdálkodás

Építési ügyek

Érdekességek

Események

EU információk

EU pályázatok

Felhívás

Fiatalok

Foglalkoztatás

Fogyasztóvédelem

Gasztronómia

Gazdasági hírek

Gazdaságpolitika

Gyermek és ifjúsági ügyek

Gyermeknevelés

Helyi önkormányzat

Helyi rendeletek

Helyi szolgáltatások

Helytörténet

Hőszolgáltatás

Humán

Idegenforgalmi információ

Információ

Informatika

Informatika és távközlés

Innen-onnan

Innováció

Interjú

Internet / multimédia

Irodalom

Jegyzet

Jótékonyság

Kamarák

Karácsonyi ünnepségek

Karrier

Katasztrófavédelem

Képviselők

Képviselők hírei

képviselő-testület

Képviselőtestület

Kézilabda

Kiállítások, konferenciák

Kistérségek

Kitüntetés

Koncert

Konferencia

Kórház, klinika vagy egészségügyi centrum

Kosárlabda

Könyvismertető

Környezetvédelem

Közbiztonság

Közérdekű információk

Közlekedés

Közlekedési információk

Közműépítés

Közműépítés és szolgáltatás

Köztársasági elnök

Közvélemény

Kulturális programok

Labdarúgás

Lelkisegély

MSZP

Munkaerő

Munkavédelem

Műszaki Tudományok

Nemzeti Fejlesztési Terv

Nemzetiségi ügyek

Népművészet

Nyugdíjasoknak

Oktatás

Pályázatok

Parlament

Párthírek

Pedagógia

Polgári védelem

Politika, közélet

Portré

Rally

Regionális programok

Rendezvény

Rendőrségi hírek

Sport / fittness / szabadidő

Sportrendezvény

Statisztika

Szabadidő

Szociális ügyek

Szociálpolitika

Társadalom

Távközlés

Technika

Terrorizmus

T-Kisebbségek

Történelem

Törvény, rendelet, szabályozás

Tudományos hírek

Tudósítás

Turizmus

TV, rádió

Utazás

Ünnepségek

Vállalkozásfejlesztés

Vallás

Vélemények

Vízszolgáltatás


Mágori A., az üvegfestő

     

Fotó.: LerchMostanában kezdjük újra felfedezni az üvegfestészetben rejlő művészi és hobby szintű lehetőségeket, legyen szó épületelemek (ajtók, ablakok), belső terek  (fürdőszoba), az interieurt meghatározó részletek (világítótestek, tükrök) kialakításáról, dísz- vagy használati tárgyak dekorálásáról, netán ékszerekről. Ezek közül néhánnyal ismerkedhettek meg közelebbről a tárlatlátogatók Komlón a Közösségek Házában.

Fotó/szerk.: Lerch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festett üvegekkel már Egyiptomban is lehetett találkozni, ahol tarkára színezett edénykékben tartották a különböző  balzsamokat. A bizánci falmozaikok, az ortodox  ikonok szintén az üvegfestés technikájának magas színvonalát mutatják. A csúcsíves gótikus katedrálisok ég felé nyúló ablakain látható szentek  időtlenül hirdetik a misztikummal együtt a szépség diadalát. Később a szecesszió művészei nyúltak vissza a majdnem elfeledett anyagokhoz, eszközökhöz, tökéletessé fejlesztve a technikát, eggyé forrasztva a korábbi tudást az újonnan kikísérletezett fogásokkal. A 19-20. század fordulóján készült üvegfestményekre jellemző stilizáló ornamentika, az egzotikus, keleties motívumok túlsúlya, a szeszélyes, hajlékony vonalak, a hosszan elnyúló, szeszélyesen indázó, dekoratív formák egyszerre idézik föl a buja természetet és hirdetik az ember szépbe szőtt hitét.

Fotó : LerchMa  a magyar üvegfestészet egyik legtehetségesebbje az 1967-ben Makón született, Hódmezővásárhelyen élő és alkotó Prágainé Mágori Aranka. Férje kíséretében onnan hozta el bemutatni munkáit és szépséges őző nyelvjárását.

 

 

 

FoTó : LerchA kiállítás megnyitóján mindenki őrá volt kíváncsi, őt köszöntötte kedves szavakkal Horváth Lászlóné intézményvezető (jobbra), róla beszélt a cikk szerzője.

 

 

 

 

Neki fuvolázott Papp Szilvia. Fotó/szerk.: Lerch

Az eredetileg porcelánfestőnek készült grafikus pályája során sok mindennel megpróbálkozott jelentős sikerrel, de igazán az üvegfestést tartja sajátjának, mert ezen a nyelven tudja magát leginkább kifejezni, mert erre a makulátlanul tiszta anyagra tud leginkább önfeledten, minden mást odahagyva festeni.

Arankának,  a kísérletező, állandóan tanuló, fejlődő, tudását másokkal is mindig megosztani kész, alkotó embernek igazán teljes az élete, hiszen nemcsak a munkájában találja örömét, hanem nagyobb és kisebb családjában, férjében és két gyermekében is. Őszinte hittel, nagy elszánással, példás szorgalommal, sok-sok ötlettel, a kihívásoknak való maradéktalan megfelelni akarással tudta elérni mindazt, amit eddig magáénak mondhat. Ismerik tá-ti-ti-sen zenélő nevét,  igénylik alkotásait sok helyütt. Hazánkon kívül láthatók zsűrizett alkotásai Németországban, Ausztriában, Svájcban, eredményei nyomon követhetők az interneten (http:/www.uvegfestes.hu). Legnagyobb elismerésként pedig azt könyvelheti el, hogy 2005 óta "örök jogon" részt vehet a Nemzetközi Kortársművészeti Biennálén Firenzében. Mindez annak bizonyítéka, mennyire érdekli őt az üveg és a hozzávaló különleges festékek arzenálja. Nyomon követhetők a színekből és vonalakból számítógépes tervezés után keze alól kikerülő motívumok, a motívumokból összeálló kompozíciók, végül a kompozíciókból és a fényből életre kelő látvány. Szívet-lelket gyönyörködtető, mélyen humánus alkotásai mindegyikéből tükröződik, mennyire boldoggá teszik őt magát is a csodával felérő, belőle és általa  megszülető képek. Nem véletlenül árad arcáról mosoly, egész lényéből az adni tudás melege!

Fotó/szerk.:Témái rendkívül változatosak. Komlói kiállításán megjelentek évszakok, napszakok, virágok, horoszkópok, Szőke lány, Barna lány. Nekem legjobban a Mucha nyomát magán viselő, hópelyhek közt didergő lány képe tetszett, mely a Tél címet kapta. A hölgyek viszont - nem meglepően - míves ékszereinek kollekciói és egyedi darabjai tárlója előtt töltöttek több időt. 

 

Publikálta
null
Helyilap
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Választókerület(ek)