Helyezze el és kínálja szolgáltatását Magyarország üzleti adatbázisában!
Lépjen be itt, ha Ön már regisztrált szerkesztő!
Elfelejtette jelszavát?
 
Mutassa meg honlapját a térképen!
Alsómocsolád

7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.

 
Látogatottság: 9308
Telefon: 72/451-748
Térkép:


Alsómocsolád

A község Baranya és Tolna megye határán fekszik, a Mecsek északi lankáin.

A település a megyeszékhelytől, azaz Pécstől kb. 25 km-re északra található. Keleten erdős dombok határolják a falut, nyugaton pedig messze nyúló síkság. A község fekvése vízrajzi szempontból igen kedvező, éghajlati szempotból mérsékelten meleg vidék, ahol az óceáni hatások vannak túlsúlyban. A nyár enyhe, a tél meleg, a csapadék mérsékelten kevés. A körzet éghajlati viszonyai a mezőgazdasági művelésnek kedvező feltételeket biztosítanak. A tengerszint feletti magassága 200–220 m között változik.

******

Már a neolotikumban és a római korban település állt itt. A község neve először 1294-ben bukkant fel Mocholay, illetve Mocsolay változatban. A török háborúk idején a települést lerombolták, a falu elnéptelenedett. A török uralom végeztével újjáépítették, ám már nem az eredeti helyén. Az évszázadok során több nemzetiség települt meg a faluban. Birtokosai között volt a Bodó, a Perczel és a Sztankovánszky család.

A második világháborút követően közel 800 lakosa volt, a háború utáni események következtében azonban a lakosság több mint a felével csökkent. Az 1990-es rendszerváltás után azonban a falu életre kelt és erős fejlődésnek indult.

******

Nevezetességei

  • Szent András templom
    (1926 és 1836 között a Perczel-Sztankovánszky család építtette. A ma emlékmű jellegű, nagy és szép freskókkal díszített épületet Szent András apostol tiszteletére szentelték fel, majd 1977-ben külsőleg felújították, belsejét pedig 1993-ban restaurálták.)
  • Sztankovánszky-kastély - Ma vendégház.
  • Kastélykert, szoborpark
  • Millecentenáriumi emlékpark - 1996-ban hozták létre